Αποφάσισες να ξεκινήσεις γιόγκα; Δες 6 Συμβουλές για Αρχάριους

Αποφάσισες να ξεκινήσεις γιόγκα; Δες 6 Συμβουλές για Αρχάριους
31-01-2024
Αποφάσισες να ξεκινήσεις γιόγκα; Συγχαρητήρια! Η γιόγκα είναι ένα από τα καλύτερα είδη άσκησης, τόσο για το σώμα, όσο και για το πνεύμα. Αν λοιπόν ετοιμάζεσαι να γραφτείς σε μαθήματα γιόγκα για αρχάριους ή να κάνεις στο σπίτι παρακολουθώντας online βίντεο, καλό είναι να ακολουθήσεις κάποια tips για να το απολαύσεις, χωρίς να καταπονήσεις το σώμα σου. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν σου δίνουμε τις καλύτερες συμβουλές για αρχάριους της γιόγκα. Πάμε να τις δούμε!

1. Βρες το κατάλληλο μέρος

2. Μην πιέσεις τον εαυτό σου

3. Διάλεξε ένα καλό στρώμα γιόγκα

4. Πάρε ανάσες

5. Μην συγκρίνεσαι με τους άλλους

6. Συγκεντρώσου

  • Βρες το κατάλληλο μέρος

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να αποφασίσεις πριν ξεκινήσεις γιόγκα είναι το πού θα κάνεις την πρακτική σου: σε κάποιο στούντιο ή στο σπίτι; Για την πρώτη περίπτωση, καλό είναι να κάνεις την έρευνά σου, να ρωτήσεις γνωστούς και να δεις κριτικές πριν πάρεις την τελική απόφαση. Επίσης, μία καλή ιδέα είναι πριν το πρώτο μάθημα να συζητήσεις με τον/την instructor, ώστε να μοιραστείς τυχόν προβληματισμούς σου. Αν πάλι αποφασίσεις να κάνεις γιόγκα στο σπίτι σου, παρακολουθώντας κάποιο βίντεο, τότε και πάλι θα πρέπει να κάνεις την έρευνά σου. Παρακολούθησε μερικά βίντεο πρώτα, ώστε να εξοικειωθείς με τις κινήσεις και δοκίμασε διάφορους instructors, μέχρι να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει!

  • Μην πιέσεις τον εαυτό σου

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι είναι αρχάριοι στη γιόγκα είναι ότι προσπαθούν αμέσως να ανέβουν επίπεδο. Κάτι τέτοιο όμως είναι επικίνδυνο τόσο για το σώμα σου, όσο και για την αυτοπεποίθησή σου! Μην πιέζεις τον εαυτό σου λοιπόν: ξεκίνα με ένα απλό και εύκολο μάθημα και πάρε το χρόνο σου για να μάθεις και να εξασκήσεις τις διάφορες asanas, πριν περάσεις σε κάτι πιο προχωρημένο. Έτσι, θα αποκτήσεις σταδιακά περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα χτίσεις μία γερή βάση για να καταφέρεις στο μέλλον να κάνεις και πιο δύσκολες στάσεις!

 Διάλεξε ένα καλό στρώμα 

Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος γυμναστικής είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά αν ξεκινάς τώρα γιόγκα! Γιατί; Επειδή ένα καλής ποιότητας στρώμα που δε γλιστράει, θα σε βοηθήσει να κάνεις τις ασκήσεις σου άνετα και χωρίς άγχος, προστατεύοντας παράλληλα τα γόνατα και τους καρπούς σου από τραυματισμούς. Αν όμως θέλεις έξτρα σταθερότητα, μπορείς να στρώσεις πάνω στο στρώμα γυμναστικής σου μία ειδική πετσέτα. Extra tip: Απόφυγε να βάζεις κρέμα χεριών πριν το μάθημα γιόγκα, για να μην γλιστράνε οι παλάμες σου! 

  • Πάρε ανάσες

Κατά τη διάρκεια των πρώτων σου μαθημάτων γιόγκα ίσως επικεντρώνεσαι τόσο πολύ στο να καταφέρεις να κάνεις όλες τις στάσεις άψογα που ξεχνάς να παίρνεις ανάσες. Οι αναπνοές όμως είναι η βάση για κάθε πρακτική γιόγκα. Επομένως, μην ξεχνάς να υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου να αναπνέει, ώστε και να κάνεις τις ασκήσεις με μεγαλύτερη ευκολία, αλλά και να επιτρέψεις στο μυαλό σου να αποβάλει το άγχος!

  • Μην συγκρίνεσαι με τους άλλους

Αν επιλέξεις να συμμετάσχεις σε ένα μάθημα γιόγκα για αρχάριους σε κάποιο στούντιο της γειτονιάς σου, ίσως μπεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους μαθητές. Ίσως σου φαίνεται ότι εκτελλούν καλύτερα τις ασκήσεις ή ότι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, όμως μόνο κακό στον εαυτό σου κάνεις αν πέσεις στην παγίδα της σύγκρισης! Μην ξεχνάς ότι το ταξίδι του καθενός στη γιόγκα είναι μοναδικό και ότι όλοι ξεκινούν από μία διαφορετική βάση. Έτσι, αντί να συγκρίνεσαι με τους άλλους, δες τους ως πηγή έμπνευσης για να βελτιώνεσαι συνεχώς!

  • Συγκεντρώσου

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε μία καθημερινότητα που τρέχει με τόσο γρήγορους ρυθμούς είναι δύσκολο να αδειάσεις το μυαλό σου, να αφήσεις τις έγνοιες πίσω και να επικεντρωθείς στην πρακτική σου. Όμως, το μάθημα γιόγκα σου προσφέρει την ιδανική ευκαιρία να κάνεις ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις σου και να αφιερώσεις ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σου. Εκμεταλλεύσου τη λοιπόν και συγκεντρώσου σε κάθε asana, χωρίς περισπασμούς!


Το να ξεκινήσεις γιόγκα ίσως είναι μία απόφαση που διστάζεις να πάρεις, αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Μην αγχώνεσαι όμως -ακολουθώντας τις συμβουλεύεσαι για αρχάριους στη γιόγκα που μοιραστήκαμε μαζί σου, δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα!  


Explore More