Καύσωνας και Τροφές: Τα Do & Don'ts για να μείνεις ενυδατωμένος!

Καύσωνας και Τροφές: Τα Do & Don'ts για να μείνεις ενυδατωμένος!
09-08-2021

Φέτος το καλοκαίρι ο καύσωνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και η θερμοκρασία όλο και ανεβαίνει, αλλά η όρεξη για φαγητό ποτέ δεν πεθαίνει. Ποιες τροφές όμως θα πρέπει να αποφεύγουμε και ποιες να προτιμάμε?

Τροφές που χρειάζεται να καταναλώνεις κατά την διάρκεια του καύσωνα

•Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

Την περίοδο που έχει καύσωνα προτιμάμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Σίγουρα θα πρέπει να καταναλώνουμε άφθονο νερό στη φυσική του μορφή, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σημαντικό η πρόσληψή του να γίνεται και από κάποιες τροφές. Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που ξεπερνούν το 90% στην περιεκτικότητά τους σε νερό, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι, τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι φράουλες τα οποία αν μάλιστα τα προτιμήσεις και δροσερά, θα προσφέρεις στον εαυτό σου το κατάλληλο δροσιστικό, ενυδατικό γεύμα.

•Ενυδάτωση με ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, είναι μέταλλα τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά στο σώμα μας. Η ισορροπία των μετάλλων είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, των μυών και των νεύρων μας. Όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, μπορεί να παρουσιαστούν φαινόμενα αφυδάτωσης. Ανισορροπία μπορεί να προκληθεί μετά τη διάρροια, με την εφίδρωση, κυρίως τις μέρες του καλοκαιριού και με την έντονη σωματική άσκηση.

•Σαλάτες

Οι σαλάτες είναι η καλύτερη λύση τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Δεν αποτελούν βαρύ φαγητό ενώ ταυτόχρονα θα σε βοηθήσουν με την ενυδάτωση που χρειάζεσαι. Οι συνδυασμοί των λαχανικών αλλά και των φρούτων που μπορείς να κάνεις είναι αμέτρητοι, λοιπόν τι περιμένεις ξεκίνα από σήμερα κιόλας!

•Δροσιστικά ροφήματα

Αναμφίβολα, τις μέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή, θα πρέπει να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες νερού. Εκτός από κρύο νερό που χρειάζεται να πίνουμε έτσι και αλλιώς μέσα στην μέρα θα μπορούσες να δημιουργήσεις τα δικά σου υγιεινά smoothie και να τα σερβίρεις παγωμένα. Θα είσαι και ενυδατωμένος και δεν θα ξεφύγεις από την διατροφή σου.

Τροφές που χρειάζεται να αποφύγεις κατά την διάρκεια του καύσωνα

•Πικάντικες τροφές
Τι κι αν οι πικάντικες τροφές έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος. Είναι από τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε τις περισσότερες φορές το καλοκαίρι, καθώς προκαλούν εφίδρωση, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται αρκετά μεγάλη θερμότητα από το σώμα. Ακόμη η καψαϊκίνη που υπάρχει στις καυτερές τροφές, συνδέεται με μία μικρής διάρκειας αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος.

•Αλκοολούχα ποτά και καφές
Καλοκαίρι χωρίς ποτό και καφέ γίνεται;… Δεν γίνεται. ΚΙ ΟΜΩΣ!! Τα αλκοολούχα ποτά και ο καφές όσο περίεργο κι αν ακούγεται δεν βοηθούν καθόλου τον ανθρώπινο οργανισμό σε υψηλές θερμοκρασίες. Πόσες φορές έχεις πει «Πάμε να πιούμε μία μπύρα» ή «Πάμε για καφέ» για να δροσιστείς; Πλέον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς και να επιλέξεις κάτι άλλο όπως κάποιο χυμό, ή κάποιο δροσιστικό τσάι.

•Αλάτι
Ναι το αλάτι δίνει γεύση στο φαγητό αλλά πρόσεχε! Μην το παρακάνεις αφού αυτό οδηγεί στην κατακράτηση υγρών.

KEEP COOL AND EAT SMART

Explore More